Nasıl verimli ders çalışılır?

tarafından
11
Nasıl verimli ders çalışılır?

Gamze Büyükkorkmaz yazdı

Öğrenciler olarak gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki ders çalışmak çoğumuz için ilk tercih değildir. Ders çalışmak ve okul adına herhangi bir şey yapmak çoğu zaman bir zorunluluktan ibarettir. Verilen ödevler bir angarya olarak algılanır ve isteksiz bir şekilde yapıldığından dolayı büyük bir eziyet gibi gelir. Fakat bunun önüne geçmek mümkün. Eğer verimli bir şekilde çalışırsak bize birer yük gibi görünen derslere çok daha kısa zaman dilimleri ayırarak ve de maksimum keyif alarak başarılı bir eğitim hayatı sürdürebiliriz.

Peki nasıl verimli çalışılır?

Şöyle ki bu soruya verilebilecek tek bir yanıt yoktur. Her öğrencinin kendisini tanıyarak ve çeşitli yöntemleri uygulayarak kendi yöntemini bulması ve o doğrultuda ilerlemesi gerekir. Ama genel anlamda kabul gören ve uygulanan birtakım hususlar vardır.

Öncelikle yapılması gereken şey bir program oluşturmaktır. Ders çalışırken düzenli bir şekilde uyguladığınız bir program, verimli saatlerin esas anahtarıdır. Çünkü program size hangi saat aralığında hangi dersi çalışacağınızı gösterir. Bir diğer deyişle ders çalışılacak vakitlerle size  kalan vakitleri ayrıştırır ve netleştirir. Tasarlanan bu düzene uyulduğu takdirde ders çalışmak günlük hayatınızın bir parçası olacak yani bir alışkanlığa dönüşecektir ve ilginçtir ki ders çalışmadığınız zaman rahatsız olmaya başlayacaksınızdır. Elbette ilk etapta günde yarım saat ya da bir saat çalışılabilir. Sonrasında bu iki, üç ve hatta ihtiyaca göre çok daha fazlasına çıkacaktır. Zaten alışıldıktan sonra büyük ihtimalle o saatlerin nasıl geçtiği bile anlaşılmayacak ve sıkılma oranı en aza indirgenecektir.

Bir diğer önemli husus olan öğrenme teknikleri,  kişinin alışkanlıklarına ve yapısına göre değişir. Kimimiz yazarak kimimiz okuyarak kimimiz dinleyerek daha kolay öğreniriz. Yine de genel itibariyle bakıldığında yazarak öğrenmenin daha kalıcı sonuçlar yarattığı yıllardan beri bilinen çok net bir bilgidir. Bu nedenle dersi dikkatli dinlemek ve sonrasında tekrar yapmak önemli olsa da öğrenilenleri yazıya dökmek alınan verimi daha da arttıracaktır. Bunun yanında ders, derste dinlenirse ve anlanırsa ders sonrasında yapılacak ekstra uygulamalar da azaltılmış  olacaktır, ki bu da yadsınamayacak bir zaman tasarrufunu beraberinde getirir. Tabi yazarak öğrenme daha çok sözel dersler için geçerliyken sayısal dersler için olabilidiğince farklı tarzda sorular görmek ve bu sorulara aşina olmak daha faydalı olacaktır.

İlaveten ders çalışırken bulunduğunuz ortam çok önemlidir. Verimli bir ders için en uygun yer sessiz, olabildiğince dikkat dağıtıcı etkenlerden (televizyon, bilgisayar, telefon vs.) uzak, kişinin rahatça çalışabileceği bir yer olmalıdır. Aksi takdirde özellikle dikkat dağınıklığı problemi olanlar için yarım saat bile oturup ders çalışmak mümkün olmayacaktır ve böyle bir çalışmadan da verim alınması doğal olarak beklenemez. Burada özenle belirtilmelidir ki ders esnasında müzik kesinlikle dinlenmemelidir.  Öte yandan yatak ve benzeri şeylerin üzerinde ders çalışmak sizi ders modundan çıkaracaktır, bu nedenle masada çalışılmak en doğrusudur.

Benim kanımca verimli ders çalışmanın yolu istemekten, emekten ve sabırdan geçiyor. Elbette herkes ders çalışırken sıkılır ancak pes edilmemeli ve konsantre olabilmek için elden gelen yapılmalı. Başlarda sık ama kısa süren molalarla sıkıldıkça dinlenilenebilir  ancak bu molalarda  da olabildiğince ders ortamından uzaklaşılmamalı ve dikkat dağıtılmamalıdır.  Ufak bir çabayla adım adım başladığınız ders çalışma maratonuna alıştıktan sonra ve özellikle bu çalışmanın karşılığını bulmaya başladıktan sonra keyif de almaya başladığınızı göreceksiniz. Başlarken de zorunluluk fikrini kafanızdan atarsanız ve yaptığınız şeyleri severek yaparsanız ortada herhangi bir sorun kalmayacaktır diye ümit ediyorum.

YKS’ye nasıl çalışılır?

Yazdıklarım genel itibariyle verimli ders çalışma için gerekli olan hususlar. Bunlar yıl içerisinde önemli olduğu gibi üniversite sınavlarına hazırlanırken de önemli. Tabi sınava yönelik hazırlanırken çok daha ciddi bir çalışma içerisine giriliyor. Daha çok testlerin yoğunlukta olduğu ve de konu eksikliklerinin kapatılmaya çalışıldığı bir dönem olarak geçiyor. Ancak belki de verimli ders çalışmanın gerekli olduğu en önemli yıl sınav yılıdır. Çünkü oldukça kısıtlı bir zaman ve bu kısıtlı zamanda yetiştirilmesi gereken hayli fazla konu mevcut. Sistem ve beraberinde  sorumlu olunan yıllar ve konular sürekli  değişse  de temelinizde verimli bir çalışma yer alıyorsa zaten  sınava yönelik herhangi bir endişeniz olmaması gerekir. Elbette öğrendiğiniz her şeyi son seneye gelince hatırlıyor olmayacaksınız ama zamanında etkili bir şekilde öğrenilen bilgiler ufak tekrarlarla yeniden gün yüzüne çıkarılabilir. Dolayısıyla lisede ilk sınıftan itibaren belli bir tempoda ders çalışmak hem lise başarınızı etkileyecek hem de üniversiteye hazırlanırken size büyük bir rahatlık sağlayacaktır. Eğer belli bir çalışma düzeniniz ya da alışkanlığınız varsa son senenin size yüklemiş olduğu o ağır yükü omuzlamak kolaylaşacak ve bir anda bir kitap yığının altında kalmayacaksınızdır. Neye, nasıl, ne kadar çalışılması gerektiğini bilirseniz ve bunu bir sisteme oturtabilirseniz başarılı olamayacağınız hiçbir ders ya da sınav yoktur.

Hepinize başarılar diliyorum.

Kaynak: ykssorular.com