YKS Hakkında Bilinmeyenler

tarafından
25
YKS Hakkında Bilinmeyenler

YKS sisteminin açıklanmasının ardından önceki sistem ile aralarında bulunan farkları sizler için araştırdık. Yeni hazırlanan ve uygulamaya konulan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınav sistemi uygulanma bakımından birbirinden farklılıklar gösteriyor. Önceki sistem Mart ve Haziran aylarında yapılırken Yks Sınav Sistemi içinde sınav tarihi Haziran ayı olarak belirlendi. Önceki sistemde sınav tarihi belirlenen ayın 3. Haftasında yapılırken yeni sistemde sınavlar Haziran ayının 1. Haftası Cumartesi günü yapılacak. Önceki sistemde yapılan sınavlar 3 günde tamamlanırken, yeni açıklanan Yks sınav sistemi bir günde bütün sınavlar yapılarak tamamlanacak. Önceki sistem içinde yer alan puan türü 18 üzerinden hesaplanırken, yeni sistemde 5 puanlama sistemi ile yapılacak. Her iki sistem içinde bulunan taban puanlar yine 150/180 baraj puanı olarak belirlenmiş şekildedir.

YKS Hakkında Bilinmeyenler

Sınavlarda yapılan konu dağılımları da yine Yks sınav sistemi içinde değişiklik gösteriyor. Yeni sistem içinde yapılacak birinci oturum sınavında 80 soru olacak. Bunlar matematik ve Türkçe konuları ile yapılacak. Bütün öğrencilerin Temel Yeterlilik Testi sınavına girmesi zorunlu olacak. Önceki sistemde ise ilk oturumda toplamda 160 soru soruluyordu. Konu dağılımı olarak ise Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-Matematik-Fen Bilimleri bu bölüm içinde (Fizik, Kimya, Biyoloji)-Sosyal Bilimler bu bölümler içinde (Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ) konuları yer alıyordu. Yks sınav sistemi soru dağılımı ise birinci oturumda sadece Matematik ve Türkçe konularını içeren sorular ile yapılacak. Birinci oturumda aynı zamanda Temel Yeterlilik Testi puanlaması tamamlanmış olacak. Bu puanlardan 180 ve üzeri puan alan öğrenciler direk olarak ön lisans programlarına yerleşebilecekler. 200 puan ve üstü alan öğrenciler ise iki yıl zarfında kayıtlarını yapabilme haklarına sahip olacaklar.

Temel Yeterlilik Test Soruları

Temel Yeterlilik Testi Nedir?

Birinci oturumda yapılacak olan toplam 80 soru içinde bulunan Temel Yeterlilik Testi öğrencilerin sözel ve sayısal alanlarda belirli konulara olan hâkimiyetini, beceresini ve bilgisini anlamayı kapsayan testtir.

Temel Yeterlilik Testi Soruları Nelerdir?

2018 yılında ilk olarak yapılacak olan Yks sınav sistemi birinci oturumunda bütün öğrencilerin katılımının zorunluğu olduğu Temel Yeterlilik Testi soruları matematik ve Türkçe konularını içeren bir sınav sistemi olacak.

Türkçe Konu Dağılımları; Okuma anlama, Dil kullanma yeteneği, Temel Cümle bilgileri, İmla kuralları vb. gibi konuları kapsayacak şekilde olacaktır.

Matematik Konu Dağılımı; Temel matematik kavramları, matematiksel işlemler, Doğal sayılar, rasyonel sayılar vb. temel matematik problemlerinin ve işlemlerinin çözümleri ile alakalı konular olacaktır.

Yks sınav sistemi ile alakalı olarak hazırlanacak soru dağılımlarını sitemiz içinde yine yer alan özel bölümlerden tek tek öğrenebilir ve takip edebilirsiniz.

Yks sorularında yapılan değişimler ise şu şekildedir.

Yeni yapılan YKS Soru sisteminde ise;

Yks Soru Dağılımı