Milyonlarca öğrencinin merakla takip ettiği YKS Nedir sorusuna cevaplar gelmeye başladı. Sonunda yapılan açıklamalar ile birlikte Üniversitelere giriş sistemini merak eden birçok veli ve öğrenci konu hakkında bilgi sahibi oldu. Yüksek Öğretim Kurulunca yapılan açıklamada sınav sistemindeki tüm değişiklikler yeni bir tartışma konusu açtı. YKS Nedir konusunda açıklama yapan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta SARAÇ gerekli tüm bilgilendirmeleri ve sınav şeklinin nasıl olacağı konusunda bilgiler verdi. Yüksek Öğretim Kurulu başkanı Sayın Saraç basın mensuplarını toplayarak yaptığı konuşmada “ Öğrencilerin artık Üniversiteye girişte yer alan sınav sisteminin Yüksek Öğretim Kurumları Sınava ( YKS ) olduğunu” bildirdi. YKS Nedir ve YKS açılımı nasıldır diye merak edenler için artık kafalarda oluşan yeni soru ise Sınav sisteminin nasıl olacağı konusu oldu.
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) NEDİR?
Yürürlüğe girdiği tarihten sonra 2018-2019 Üniversiteye giriş sınavının yeni adı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı “YKS” olduğu açıklandı. Sınavda yapılan en büyük değişiklik ise artık sınavların iki farklı oturum ile aynı gün içinde yapılmasıdır. Hazırlanan tasarı ile birlikte öğrenciler YKS sınavına iki oturumda katılım sağlayacak. İlk oturumda yapılacak sınavda Temel yeterlilik ölçüsü baz alınarak gerçekleştirilecek.
YKS Sınavı Ne Zaman Yapılacak
Hazırlanan yeni sınav sisteminde YKS sınavı Haziran ayı içinde hafta sonuna denk gelecek şekilde ayarlanacak. Sınavlar iki oturum olarak gerçekleştirilecek. YKS sınav soruları toplamda seksen adet olarak belirlenecek. Yapılacak sınavda sabahki oturum içinde matematik ve Türkçe soruları yer alacak. İkinci oturum yani öğleden sonra yapılacak sınavda ise öğrencilerin Lise Müfredatında yer alan bilgiler dâhilinde yapılacak.
YKS Sınavları Haziran ayı içinde gerçekleştirilecek. Sınavlar her Haziran ayının birinci haftası Cumartesi gününe denk gelecek şekilde yapılacak.
Açıklanan sistem içinde yer alan diğer bir konu ise Özel yetenek için baraj puanının değişim göstermediğidir. Başarı sıralaması şartı yine aynı eski sistemde olduğu gibi YKS sınav sisteminde de devam edecek. Özel yetenek ile talebe alımı yapan programların baraj puanları eski sistem ile aynı şekilde devam edecek.
YKS Sınavında Puan Türleri Nasıl Olacak
Yks sınavı içinde yer alan puan türleri bir önceki sistemde bulunan puan türünden farklı olarak sunuldu. Eski sistemde 18 olan puan türü YKS sınav sisteminde 5 olarak tamamlandı. İmtihanlar ise tek hafta sonranda 3 oturum ile tamamlanacak.
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI YKS SINAVI NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAK?
YKS sınav soruları yeni sistem içinde her yılın Haziran ayında yapılacak.
İLK OTURUM NE ŞEKİLDE YAPILACAK
Yks sınav soruları hazırlanan sistem içinde 40 Matematik, 40 Türkçe olmak üzere toplam olarak 80 sorudan oluşuyor. Yapılan bu ilk oturumdaki sınav ile öğrencilerin Temel Yeterlilik testi sonuçlarının belli olması amaçlanıyor. Haziran ayı içinde yapılacak olan YKS Sınav soruları ilk oturumda sadece matematik ve Türkçeden oluşacak.
Temel Yeterlilik Testi Puanı Kaç Olması Gerekir?
YKS sınav soruları içinde yer alan cevaplandırmalar sonucunda öğrencilerin en az Temel Yeterlilik Testi Puanlarının 150 olması şarttır. Yapılan sınav sonrasında öğrencilerden 180 ve üstü puan alan kişiler lisans bölümlerine kayıtlarını yapabilecekler. Şayet Temel Yeterlilik Testi Puanı 200 ve üzeri alanlar bir sonraki yılda bu puanı kullanarak kayıtlarını yapabilecekler. Bütün öğrencilerin YKS sınavı için ilk oturumda yer almaları zorunluluk olarak gösteriliyor. İlk oturumda sözel ve sayısal becerilerin ölçülmesi göz önüne alındığında bu zorunluluğun nedeni ortaya çıkıyor.
İkinci Oturumda Neler Sorulacak
Yks Sınavı soruları içinde yer alan İkinci oturum öğleden sonra yapılacak. Lise Müfredatlarındaki esas bilgilerin yer alacağı düzenleme içinde 4 test bulunacak şekilde müfredat içindeki konular sorulacak. Hazırlanan tasarım içinde ise 40 Fen, 40 Matematik, 40 Sosyal ve 40 Türkçe olan sorular bulunacak.
Geçen sene ile karşılaştırılır ise yeni yapılacak olan sistem içinde özel yeterek öğrenci alan programlardaki değişikliklerin ise puan türlerindeki sayı azalması olarak görülüyor. 18 olan puan türü yeni YKS sınav sisteminde 5’e indirilmiş durumda. Ayrıca oturum süreleri de yine bir önceki yıl baz alınarak tekrardan belirlenecek.