2018 yılında ilk kez yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavına hazırlanan öğrencilerimiz öncelikle sınav kaygısı , stres gibi her ailenin ve öğrencinin kafasında büyük bir alan kapladığı düşüncelerden uzaklaşması gerekir. Peki bunu nasıl yapacağız? YKS Öğrencisi Nasıl Olmalı? Çalışma prensiplerini hangi şekilde oluşturmalı.
Bir YKS öğrencisi öncelikle kendisi ve sınav hakkında görüşü pozitif yönde olmalıdır. Yani sınava çalışırken neden sınav değişti ? neden hep beni bulur ? ilk kez gireceğiz acaba neler nasıl olacak gibi soruları bir kenara bırakıp; evet sınav değişmiş olabilir ama karşıma çıkacak sorular aynı sorular aslında sınavın sadece ismi değişti içeriği ve yapısı hala korunuyor gibi düşüncelere geçmelidir. Bu şekilde hem kendinizi derslere daha aktif olarak verebilir hem de yanlış yaptığınız sorularda kendinize mazeret aramak yerine acaba nerede yanlış yaptım gibi sorularla kendinizi düşünmeye ite bilirsiniz.
YKS Öğrencisi Nasıl Olmalı?
Sınava hazırlanırken her şeyden önemlisi sistemli ve planlı bir şekilde sınav gününe kadar günlerimizi bir çizelgede belirlemek ve programlarınızı her ay geliştirmek gerekir. Çünkü başarı nerede geldiyse her alanda olsun bu plan ve bir programın sonucu olarak gerçekleşmiştir. Tesadüfen bir başarı olamaz. Bu sebeple bir YKS öğrencisi kendini planlamalı ve geleceğini bu plana göre şekillendirmelidir. Günde ne kadar ders çalıştığınızın bir önemi yoktur. Önemli olan ne kadar verimli ders çalıştığınız konusudur.
YKS öğrencisi Birinci oturumdaki derslerini senenin ilk zamanlarında tamamlayıp olup son döneme doğru seçtiği alan dahilindeki derslere odaklanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Alan bilgisinin %60 lık bir genel puana etkisidir. Bu değer birinci oturum olan %40 a göre daha değerlidir. Fakat bu durumu dikkate alacağım diye de birinci oturumdaki derslere daha az çalışıp alana yoğunlaşmakta sizlere faydadan çok zarar sağlayacağını unutmayınız. Planlı ve programlı bir çalışma ile temel derslere ve alan derslere gereken yoğunluğu verip sınav gününe kadar tüm derslerinizdeki konu ve alt başlıklara hakim şekilde sınava girmeliyiz.
Sınav anında heyecanımızı bir köşeye atıp ben yapabilirim gibi kendimizi motife edecek düşünceleri aklımızdan geçirmeli ve psikolojimizi olumlu yönde geliştirmeliyiz.