Ykssorular.com olarak öğrencilerin YKS hazırlık ve YKS tercih süreçlerinde yanlarında olmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda YKS tercihlerinin nasıl yapılacağını detaylıca açıklayacağız. Tercih işlemlerini yaparken bu yazıyı lütfen dikkatle okuyunuz.
Bu arada bütün bu bilgilerin ÖSYM’nin 3 Temmuz 2018 tarihli kılavuzundan alındığını da en başından hatırlatalım.
Geçelim YKS tercihlerine…
Puana Göre Tercih Yapılacak
ÖSYM’nin yayınladığı kılavuzda yer alan bilgilere göre, adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.
Ön Lisans Tercihi İçin En Az TYT’den Kaç Alınmalı?
Eğer ki iki yıllık olarak bildiğimiz ön lisan bölümlerinden birini tercih edecekseniz 2018 YKS’de 2018-TYT’de 150 ve üzeri puan alınması gerekiyor.
Lisans Bölümleri İçin En Az Kaç Puan Gerekli?
Eğer ki dört yıllık olarak bildiğimiz lisans bölümlerinden herhangi birini tercih edecekseniz 2018-AYT/YDT’den en az 180 puan almanız gerekiyor.
Tercih Sırası Önemli
YKS tercihlerinde en önemli noktalardan bir tanesi tercih sırası. Bilgisayar yaptığınız tercihlere göre en üstten başlayarak puanınızın yettiği bir bölüme otomatik olarak atama yapacaktır. Haliyle en çok istediğiniz bölümü en yukarı yazmalı ve yine puan sıralaması olarak da yukarıdan başlanmalıdır.
Tercih formunun tamamını doldurmak gerektiği gibi bir zorunluluğun bulunmadığını hatırlatalım.
Tercihte Bunlara Dikkat Edin
1- 2018- YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.
Öğrenim görmek istediğiniz yükseköğretim programlarının tercih listenizdeki sırasını belirlerken çok dikkatli
davranmanız ve bu programlar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
2- Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacaktır.
3- Merkezî yerleştirme öncesi yapılacak kontrollerde koşullarını taşımadığınız tespit edilebilen tercihleriniz geçersiz sayılacaktır. Koşullarını taşımadığınız tespit edilemeyen bir programa puanınız elverişli olduğu için yerleştirilseniz bile kaydınız yapılmayacaktır. Bu nedenle “Tablo 3 ve Tablo 4’te Yer Alan Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları” bölümünü (2 kısım halinde düzenlenen bu koşul ve açıklamaları dikkatle incelemeden tercihlerinizi yapmayınız.) mutlaka okuyunuz.
4- Her yükseköğretim programına, Kılavuzda belirtilen ve bilgisayar ortamında denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecektir.
5- Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın
yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.
6- Merkezî yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.
7- Bir adayın kayıt hakkı kazandığı programın bağlı olduğu yükseköğretim kurumuna gönderilecek bilgilerde, kayıt hakkı kazanan bütün adayların açık kimlikleri, fotoğrafları, puanları, ortaöğretim alan/dalı ve ek puandan yararlanıp
yararlanmadığı bilgisi yer alacaktır.
8- Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini “Puanım yeterli olmayabilir.” endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.