Üniversite yaşamı ve üniversiteli olmak herkes için farklı bir anlam ifade eder. Üniversitelerde eğitim ve öğretim görmekte olan öğrencilerin 2 yıllık ön lisans programlarına veya 4 yıllık lisans programlarında eğitim gördüğü bilinmektedir. Her ayrı branş için farklı kategorilere ayrılmış olan bölümlerin bir kısmı mesleki olarak 2 yıllık yüksekokul veya 4 yıllık öğrenim ile tamamlanmaktadır. DGS sınavı açılım olarak Dikey Geçiş Sınavı üniversiteler arasında yapılan bir sisteme dayanmaktadır. İki yıllık yüksekokul öğrenimi gören bir öğrenci 4 yıllık bir fakülteye geçmek ve burada eğitim görmek için DGS sınavı (Dikey Geçiş Sınavı) imtihanlarını başarılı bir şekilde yapmak zorundadır.
DGS NEDİR?
Üniversiteler içinde birçok hesaplama ile mezuniyetlerin tamamlandığını biliyoruz. Kimi zaman çan eğrisi denilen sistem ile kimi zaman alttan dersi olmadan direk geçişlerle mezun olan ve iki yıllık üniversiteyi bitiren bütün öğrenciler DGS sınavına giriş yapabilirler. Ancak yapılan sınavlarda kazanımlar yüksek olacağından bu sebeple kontenjan denilen bir sistem devreye girmektedir. Bu sebeple yapılan sınavlarda başarının yüksek olması öğrenci için önemli bir ölçüdür. Yüksek puanlar ile DGS sınavlarını tamamlayan öğrenciler kontenjanlardan daha rahat yararlanabilmektedir.
DGS Sınavında Sorulan Konular
DGS sınavı için öğrencilerin çalışacakları derslerde konular Temel Matematik ve Türkçe konularını içeren bölümlerden oluşmaktadır. Eski sınav düzeninde yapılan YGS sınav sistemindeki sorular yeni YKS Sınav Sistemi içerisinde yer alan ilk oturum sınav konuları ile aynı düzeydedir. Belirtilen sorular ile yapılan sınavlarda Meslek lisesi mezunlarının kazanma olasılığı daha yüksektir. 4 Yıllık Fakülteye geçişler için öğrencilerin yapacakları ders çalışmaları Türkçe ve Matematik sorularında ibaret olacaktır.
DGS Sınavında Sorulan Sorular
DGS sınavında sorulan sorular toplam olarak 120 sorudan oluşmaktadır. Eski sistemde 160 soru bulunan sınavlarda 80 Matematik 80 Türkçe sorusu yer alıyordu. Ancak yeni sistem içinde 60 Matematik 60 Türkçe soruları yer alıyor. Türkçe için belirlenen konular ve matematik için hazırlanan sorular için yazı dizimizdeki konular bölümünü takip edebilirsiniz. Site içinde bulunan uygulamalı ders çalışmaları ile sınavlara katılım sağlayabilirsiniz.
DGS Sınavı Süresi Ne kadar
2 Yıllık ön lisans programlarından mezun olan öğrenciler için yapılan DGS Sınavları 60 Matematik ve 60 Türkçe sorularından oluşan bir sistem ile sunulmaktadır. Hazırlanan sınavlarda süre 140 dakika olarak belirlenmiştir. 2 saat 20 dakika olan bu süre zarfında sınav tamamlanır ve sonlandırılır. DGS sınavı soru dağılımları için hazırlanan bir sonraki yazımızı okuyabilirsiniz.