Eğlenceli ve eğitici ücretsiz oyunlar nelerdir?

tarafından
76
Eğlenceli ve eğitici ücretsiz oyunlar nelerdir?

Psikologlar, çocukların oynadıkları oyunların sosyal, duygusal ve psiko-motor gelişimlerine katkıda bulunduğunu belirtir. Bunun dayanak noktaları ise oyunlar aracılığıyla çocukların çevrelerini tanımaları, problem çözme kazanımları elde etmeleri olarak ifade edilir. Kazanımları elde ettikçe çeşitli zihinsel ve duygusal gelişmeler görülür. Oyun ve çocuk arasındaki gelişimsel süreçten dolayı aileler, çocuklarını eğitici oyunlar oynamaları için teşvik etmeli bu noktada çocuk desteklenmelidir.

Eğitici oyunları araştıran ebeveynler, ücret ödemeden oyunlar temin etmeyi ister. Çocukların hem gelişimlerine olumlu katkı sağlayacak hem de ücretsiz olan oyunlar aileler tarafından sıklıkla tercih sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Anne-babalar tarafından ücretsiz oyunlar araştırılırken bu oyunların eğitici olmasına özen gösterilmesi çocuğun gelişimini olumsuz etkileyecek bir temastan uzak durmak için önem arz ediyor.

Bu nedenle ücretsiz eğitici oyunlar başlığı altında bazı oyunları derlemeye çalıştık. Bu oyunlar kendi içlerinde farklı başlıklar altında ele alınır. Dijital ve geleneksel oyunlar şeklinde değerlendirerek sıralama yapacağız. Geleneksel oyunlar, teknolojinin yaygın olmadığı dönemlerden günümüze kalan ve oynanan oyunlar olarak ifade edilirken, dijital oyunlar ise günümüzde tablet, bilgisayar ve telefon gibi elektronik cihazlarla oynanabilen oyunlar şeklinde belirtilir.

Geleneksel Çocuk Oyunları

Yaşça büyük birçok insanın bir dönemde sokakta keyifle oynadığı oyunlar, günümüzde unutulmaya yüz tutmuştur. Çocukların sokaklarda geçirdiği zamanları faydalı hâle getirmeleri amacıyla derlediğimiz geleneksel çocuk oyunlarına birlikte bakalım

Çelik Çomak Oyunu 

Bir uzun ve bir kısa sopa ile oynanan bir oyundur. Kısa olan sopa daima yerde kalır ve uzun sopa ile havalandırılır, en uzağa atılmaya çalışılır. Üç kez kısa sopayı kaldırıp vuramayan sırayı rakibine verir. Sopayı en uzak noktaya atan oyuncu, oyunu kazanmış sayılır.

Bülbül Kafeste Oyunu

Oyunu oynayacak olanlar bir halka oluşturur. Oyunun adı bu halkadan gelir. Bülbül kafesi bu halka olarak değerlendirilir. Halkanın içine iki ya da üç ‘bülbül’ seçilir. Bülbüller kafesten çıkmak için çabalar. Halkanın dışına çıkmaması için halkayı oluşturan diğer oyuncular iyice sıkılaşır ve ellerini sıkı tutarlar. Halkayı aşıp çıkan oyuncu oyunu kazanır.

İstop Oyunu 

Oyuncular bir araya toplandıktan sonra bir ebe seçilir. Seçilen ebe, topu havaya atarak birinin adını söyler. Top yere düşene kadar adı söylenen kişi topu tutarsa başka birinin adını söyler. Top yerden alındığı anda ‘istop’ denilerek diğer oyuncuların kaçışı durdurulur. Ve duranlar arasından biri seçilerek topla vurulur. Vurulan oyuncu ebe olur. Oyun böyle devam eder.

Ücretsiz Dijital Oyunlar 

Ücretsiz eğitici dijital oyunlar arasında çocukların keyif alacağı oyunların bazılarını sizler için şu şekilde derledik:

Little Big Planet

Dijital oyunlar farklı platformlarda oynanır. Little Big Planet’in Playstation 3 veya 4 ile oynanan bir oyun olduğu belirtilir. 8 yaş ve üzeri çocukların rahatlıkla oynayabileceği dijital bir oyundur. Çocukların yaratıcı kabiliyetlerini geliştiren, sorun çözme yeteneklerini geliştiren bir dünya oluşturma oyunu olarak değerlendirilir. Hayal gücüne önemli katkılar sunan bu oyun, video oyunlar arasında yer alır.

Mental UP Zeka Oyunu

Çocuk zeka oyunu denildiğinde ilk akla gelenlerden biri olan MentalUP’ı duymayan anne-baba sayısı yok denecek kadar azdır. TÜBİTAK desteği ile geliştirilen ve tamamen yerli bir zeka oyunu olan MentalUP, düzenli kullanımda çocukların zihinsel becerilerini güçlendiriyor. Bunun yanında detaylı performans ve gelişim raporları da sunuyor.

Eğitici Zeka Oyunu MentalUP’la ilgili detaylı bilgi edinin.

Cut The Rope

Uzmanlar tarafından 7 yaş ve üzeri çocuklar için uygun olan bir oyun olduğu belirtilir. Cep telefonlarından rahatlıkla oynanabilen ücretsiz eğitici oyunlar arasında yer alır. Temel fizik kurallarını öğreten eğlenceli bir bulmaca oyunudur. Çocukların sorun çözme becerilerini geliştirmesi oyunun sağladığı katkıların başında gelir.

Threes! 

Rakamlar ve sayılar ile oynan bu oyunda problem çözme becerileri geliştirme hedeflenir. Oyunla birlikte analitik zekâ, öngörülü olma kazanımları elde edilir. Mobil bir oyun olan Threes, 7 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur.

Toca Life: City

Günlük hayatta çocukların karşısına çıkan mekânların tanıtıldığı oyundur. Genellikle dört yaş üzeri çocukların mekân tanımalarını kolaylaştırma amacıyla önerilir. Keyifli ve aynı zamanda güvenli bir dijital oyundur. Tüm işletim sistemlerine sahip telefonlardan rahatlıkla oynanır.

Oyunlar ne kadar faydalı olsa da dijital mecralarda çocukları gözlemlemekte fayda var.  Bu platformlarda fazla zaman harcamamalarına özen gösterilmelidir. Genel olarak faydalı ve eğitici dijital oyunları sıraladık. Devamında bu oyunların uzun süreli oynanmamasına dikkat edilmesi önerilir.