TYT nedir, TYT’ye kimler girebilir?

tarafından
25
TYT nedir, TYT’ye kimler girebilir?

Bilindiği gibi her üç dört yılda bir sınav sisteminde değişikliğe gidiliyor. Bu da sınav sistemine aşina olmayanların kafasını bir hayli karıştırıyor. Sınav sistemi geçtiğimiz yıllarda değişti ve öğrenciler de bu değişen sınav sistemi ile üniversiteye yerleşiyorlar. Dilersiniz bu yeni sistemi dilimiz döndüğünce açıklamaya çalışalım.

Nedir Bu YKS?

Uzun açılımı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan YKS, üç farklı alanda öğrencileri sınava tabi tutuyor. Öncelikle birinci bölüm olan TYT, Temel Yeterlilik Testi adıyla öğrencilerin bilgi düzeylerini ölçmeye çalışıyor. Hangi bölümde okursanız okuyun TYT dediğimiz sınava girmeniz gerekiyor. TYT’de Türkçe, matematik, sosyal bilgiler ve fen bilgisi başlıklarında toplam 120 soru soruluyor. Adayların 165 dakika içerisinde bu sorulara en doğru yanıtları vermesi bekleniyor.

İkinci bölüm ise AYT başlığı ile adayları karşılıyor. İki yıllık bölümleri tercih edenlerin yahut polislik, konservatuvar gibi alanlarda ilerlemek isteyenlerin AYT dediğimiz bu sınava girmesine gerek yok. Yalnızca TYT kitapları ile sınava hazırlanmaları yeterli.

AYT’de ise dört yıllık bölümler bulunuyor.  Adaylar alanlarına göre kendilerine sorulan sorulara yanıt veriyorlar. Örneğin eşit ağırlık bölümünden mezun olan bir öğrencinin yalnızca eşit ağırlık alanıyla ilgili soruları çözmeleri yeterli. Tabii, bir engel de bulunmuyor. Aday farklı alanlardan puan türü elde etmek istiyorsa farklı alanlardan da soru çözebiliyor. Geçmişte olduğu gibi yeni sistemde farklı alandan sorular çözülünce puan kırılması gibi bir şey söz konusu değil. Adayların AYT puanlarının AYT puanlarının yüksek olması için sınava Ayt kitapları ile hazırlanmaları gerekiyor.

YKS’de dil alanında bir tercih yapmak isteyenler ise YDT dediğimiz sınav ile kendi alanlarında imtihan olabiliyor.

Görüldüğü gibi YKS dediğimiz sınav toplam üç aşamadan oluşuyor. Adaylar bu üç aşamalı sınavla hayallerindeki üniversiteye yerleşebiliyor. Tabii, üniversiteye yerleşmiş olmak demek mutlu olunacağı anlamına gelmiyor. Hayallerindeki bölümü kazanamayan adaylar yeniden tercih yaparak yahut DGS gibi sınavlara giriş yaparak hayallerine bir adım daha yaklaşabiliyorlar. Bu durumda da Dgs kitapları kurtarıcımız oluyor.