YKS Puan Türleri

tarafından
26
YKS Puan Türleri

2018 Üniversiteye geçiş yeni sınavı olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bundan önceki sisteme (YGS – LYS ) nazaran puan çeşitlerinde belli düzenlemeye giderek aileler ve öğrenciler arasındaki kafa karışıklığını bir nebze de olsa aşağıya çekti. Yeni yapılan düzenleme ile birlikte Yüksek öğretime geçmek isteyen öğrenciler artık beş puan çeşidinden biri ile tercih yapacak. Bu sistemden önceki dönemde öğrenciler on sekiz puan çeşidinden herhangi biri ile tercih işlemlerini yürütmekte idi. Peki getirilen bu yeni sistem ile ilgili olarak puan dağılımı ve puan çeşitleri nasıl olacak bunu inceleyelim.

YKS Puan Türleri

  • TYT Puanı (Temel Yetenek Testi Puanı)
  • Sayısal Puan
  • Sözel Puan
  • Eşit Ağırlık Puanı
  • Yabancı Dil Puanı

Olmak üzere beş farklı daldan oluşmaktadır. Öğrenciler bu beş puan biriminden birini tercih ederek o alanda puanı hesaplanacaktır.

TYT sınavı , Temel Türkçe ve Temel Matematik olmak üzere iki dersten oluşmaktadır. Öğrencilerin bu iki teste karşılaşacakları soru ağırlıkları %50 ye %50 olarak belirlenmiştir. Buradan anlayacağımız nokta iki konuda da eşit sayıda öğrencilerin soru ile karşılaşacağıdır. TYT sınavına giren yüksek öğretim adayları aynı gün öğleden sonra veya Bakanlık tarafından açıklanacak gün ve saatte tercih ettikleri alan sınavlarına gireceklerdir. Bu alanlar Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya 1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimlerinden oluşmaktadır. Adaylar tercih yapacakları puan türüne göre alanlara gireceklerdir.

Sayısal Alan : Matematik ve Fen Bilimleri

Sözel  Alan: Türk Dili ve Edebiyatı  – Coğrafya 1 ve Sosyal Bilimler

Eşit Ağırlık Alanı :Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler 1 ve Matematik

Dil Alanı :Tercih Edilen Yabancı Dil

TYT sınavı ile Öğrencinin gireceği alan sınavları arasında yüzdelik dağılımda belli oldu. Öğrencilerin girdiği TYT sınavının %40 ı, alan sınavlarından aldığı puanında %60 ı ile genel puanı hesaplanacaktır. Bu aldığı puan ile de öğrencinin yüksek öğretime tercih süreci başlayacaktır.Örnek vermek gerekirse YKS sınavından 300 alan bir öğrenciden  “120” puan gelmekte + Alan sınavından 400 alan bir öğrenciye de “240” puan gelmektedir. Toplamda öğrencinin genel puanı 360 olup bu puana göre alanına göre tercih yapması gerekir.

YKS PUAN HESAPLAMA