Yükseköğretim Kurulunca açıklanan ve basın toplasında gerekli tüm bilgileri veren YÖK Başkanı Sayın SARAÇ Yks sınav sistemi hakkında belirli kısmı ilgilendiren ana başlıkları anlattı. Yks sınavı puan hesaplama sistemi için her yıl Haziran ayında yapılacak olan sınavlarda birinci ve ikinci oturum şeklinde bir sistem olacağını belirtti. İlk oturumda yapılacak olan sınavın amacının ise öğrencilerin Temel Yeterlilik Tespiti için olduğunu, ikinci kısmın ise müfretada bağlı olarak hazırlanacak sorulardan yapılacağı vurgusuna yer verildi.
Temel Yeterlilik Testi Konuları
- Mantık soruları
- Muhakeme esasları
- Türkçeyi düzgün ve doğru kullanma
- Akıl yürütülerek çözümlenen sorular
- Matematiksel işlem kabiliyeti
- Sözel ve sayısal beceri
- Dil hakimiyeti ve kullanımı
- Okuma metni ve Anlatım
-
Temel Yeterlilik Testi Soruları
Öncelikle üniversite girişleri sınavında ilk oturum olarak belirlenen bu sınavda toplam olarak 80 soru olacağı, bu soruların 40 tanesi Türkçe 40 Tanesi ise Matematik sorularını kapsayacağı, yukarıda belirtilen Temel Yeterlilik Testi konularının bulunacağı bilgilerine yer verildi. Öğleden önce yapılacak ilk oturum sonucunda öğrencilerin 180 ve üzeri puan alan öğrencilerin ikinci oturuma girme hakkını kazanacakları belirtildi. 180 ve üzeri puan alan öğrenciler Temel Yeterlilik Testi sonuçlarından geçtiği takdirde lisans için başvurulara hak kazanacak.
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı ( Yks sınav soruları) her yılın Haziran ayında ilk hafta sonu Cumartesi gününe gelecek şekilde yapılacak. Yks başvuru tarihleri ise öğrencilerin Mart ayında başlayacakları işlemler ile tamamlanacak.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Puan Hesaplama
Öğrencilerin ikinci oturumda yapacakları sınav içinde Müfredata bağlı olarak verilen soruların 40 Türkçe 40 Matematik 40 Fen 40 Sosyal olmak üzere çeşitli konu dağılımları ile yapılacağı bilgisi veriliyor. İkinci oturum sonucunda Müfredata bağlı olarak verilen soruların 40 Türkçe 40 Matematik 40 Fen 40 Sosyal olmak üzere çeşitli konu dağılımları ile yapılacağı bilgisi veriliyor. İkinci oturum sonucunda Yks sınav Puanı Hesaplama sisteminin devreye gireceği bildiriliyor. ÖSYM tarafından net olarak belirlenen bir puanlama sistemi olmamasına rağmen, Temel Yeterlilik Testi puanlarında belirtilen konuların %50 Matematik ve %50 Türkçe konularını içermesi söz konusu. Lisans ve önlisans için yapılacak olan puanlama sınırı ise 180 olarak belirlenmiş. Temel Yeterlilik Testi puanlamasında 200 puan alan öğrenciler ise bir sonraki yıl kayıtlarını yapabilme hakkına sahipler. 200 ve üstü puan alan öğrencilerin iki yıl içinde kayıt yapma hakları bulunuyor.