YKS lisans bölümlerini tercih edebilmek için en az kaç puan yapmak gerekir?

tarafından
12
YKS lisans bölümlerini tercih edebilmek için en az kaç puan yapmak gerekir?

Bu yıl ilk defa yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani kısaca YKS olarak bildiğimiz sınava hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Öğrenciler evde, özel öğretim kursunda, temel lisede, özel veya devlet okullarında sınav hazırlık çalışmalarını aralıksız sürdürüyorlar. İyi bir üniversite hayali kuran adaylar bu yeni sınav sistemi ile ilgili araştırma yapmaktan geri durmuyorlar. Yaklaşık olarak 5 aydır yayında olan ykssorular.com olarak da bu süreçte adayların yanında olmaya onları destekleye devam ediyoruz.

Bu yazımızda gerek yorumlarda gerekse maillerde sıkça sorulan, “Dört yıllık yani lisans bölümleri için TYT ve AYT’den en az kaç puan almak gerekir?” sorusuna cevap arayacağız.

Lisans programlarını tercih edebilmek için gerekli baraj puanı nedir?

Bilindiği gibi YÖK, yeni sınav sistemini öğrencilere tanıtmak amacıyla sık sık bilgilendirme notu yayınlıyor. En son Ocak ayında yayınlanan bilgi notunda bu 4 yıllık bölüm baraj konusuna açıklık getirildi. YÖK tarafından yayınlanan bilgi notuna göre;

TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki Alan Yeterlilik testlerinden (AYT) alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin en az 180 puan olması gerekir. Adaylar, en az 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecektir.

Yani kısaca özetlemek gerekirse 4 yıllık bir lisans bölümünün tercih edilebilmesi için TYT’den en az 150, AYT’den ise herhangi bir puan türünden en az 180 puan almak gerekiyor.

“180” İyi Bir Puan Mıdır?

Her ne kadar barajı geçmek için 180 puanı yeterli gibi gözükse de bu puanın sadece baraj puanı olduğu, iyi bir bölüm ve üniversite için yeterli puanlar olmadığını da hatırlatalım. Daha büyük hedefler için daha çok çalışmak gerekiyor.

Herhangi bir sorunuz olursa yorum bölümüne yazarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.