Temel Yeterlilik Testi (TYT)

tarafından
11
Temel Yeterlilik Testi (TYT)

Temel Yeterlilik Testi ( TYT) nin yeni sistemde nasıl uygulanacağı konusunda YÖK yeni bir açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada öğrencilerin ezber düzeylerinden ziyade daha çok dünyadaki gelişmiş olan yükseköğretim sistemindeki bilgi ve becerilerin ortaya çıkarılmasının amaçlandığını belirtti. Temel Yeterlilik Testi ( TYT) soru sisteminde çözümlü ve örnekli soruların yayınlanacağını bildirdi.

Yeni sistem içinde hazırlanan ve yapılacak sınavın aynı gün içinde iki oturumdan oluşması kararını değiştiği bildirildi. Yapılan açıklamada Sınavların artık tek gün yerine 2 gün içinde tamamlanmasına karar verildi. Sınavın ilk oturumunda bir değişiklik yok yine öğrenciler için Temel Yeterlilik Testi ( TYT) ilk oturumda Cumartesi sabahı yapılacak. İkinci oturum ise Pazar sabahı yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca yapılacak olan Dil sınavları ise ikinci oturumun ardından öğleden sonraki oturum ile tamamlanacak.

Temel Yeterlilik Testi ( TYT) ilk oturumda yapılması planlanan ilk sınav 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah gerçekleşecek. İlk oturumda sorulacak olan Temel Yeterlilik Soruları içinde Matematik ve Türkçe ölçülmesine ağırlık vermesi için sorulacak olan 40 Türkçe ve 40 Matematik sorularına ek olarak 20 Sosyal Bilgiler 20 Fen Bilimleri soruları eklenecek. Bu şekilde ayarlanan sorular içinde yer alan sistemde Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Sosyal Bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih) sorusu, Temel Matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Fen Bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik, Kimya) olmak üzere toplam 120 soru yer alacağı bilgisi verildi.

Temel Yeterlilik Testi ( TYT ) Ne Zaman Yapılacak

YKS soruları içinde yer alacak sistem için belirlenen gün YÖK tarafından bildirildi. 2018 yılında yapılacak olan TYT sınav tarihi 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah olarak belirlendi. İkinci oturum ise bir sonraki gün yani 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah olacak. İkinci oturumda Dil sınavı hakkında bir değişiklik yok. İlk açıklamada belirtilen sistemler geçerli olacak. Sorular aynı şekilde yine öğrencilere sorulacak. Sorular için önceki yazımıza bakabilirsiniz.

TYT TESTİ SORU DAĞILIMI

Temel Yeterlilik Testi Konu Dağılımları

23 haziran 2018 günü yapılacak olan ilk Temel Yeterlilik Testi ( TYT) sorularında dağılımlar şu şekilde olacak;

TYT Türkçe soruları: İlk açıklanan bilgiler ile aynı olarak toplamda 40 sorudan oluşacak. İlave olarak belirtilen 20 soru dağılımı ise, Coğrafya 5 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 5 soru, Felsefe 5 soru ve Tarih 5 soru olmak üzere toplam 60 soru olacak.

TYT Matematik soruları: İlk açıklanan bilgiler ile aynı olarak toplamda 40 sorudan oluşacak. İlave olarak belirtilen 20 soru dağılımı ise Biyoloji 6 soru, Fizik 7 soru ve Kimya 7 soru olmak üzere toplamda 60 soru olarak belirlendi.

Hazırlanan yeni soru sisteminde ise toplam sınav süresi 135 dakika olarak belirlendi. Her soru için ayrılan ortalama süre ise 1,125 Dakika olarak hesaplanıyor.

Soruların çözümleri ve örnekleri ÖSYM tarafından paylaşılınca sitemizden ayrıntılı olarak yayınlanacaktır. Özel sorularınız için yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz.